Respektlöst att slösa andras tid

Jag blir så jävla arg! Hur svårt ska det vara att respektera varandra egentligen. För mig är logiken enkel. Om du och jag har bestämt något, då anstränger jag mig för att hålla det överenskomna. Om det exempelvis handlar om att vi har bokat ett möte. Då ser jag till att komma på mötet.
So far so good! Eller.

När jag diskuterar detta med andra så kommer folk snabbt på och försöka att förklara alla undantagen. Ursäkterna kommer som motreaktion fort! Herrejössesfort, faktiskt.

Jo, hör jag dem säga. ”Men man kan ju också bli sjuk”, ”Det kan hända att man får förhinder”, ”Det kan ske en olycka på vägen”, ”Ett av barnen kanske fick akut kräksjuka och behövde hämtas på dagis”, ”Jag försov mig”…

Tusentals ursäkter kan räknas upp på när det inte riktigt blev som vi hade bestämt.

”NEJ! ”

Säger jag då väldigt bestämt. Du kan alltid höra av dig om det kommer någonting annat som är viktigare. För det är just detta med att det dyker upp någonting annat som är viktigare, som jag vill föröka att förmedla. Observera NÅGONTING ANNAT SOM VAR VIKTIGARE! Du prioriterade inte vår överenskommelse.

Detta händer för jämnan. Detta om något tycker jag är ett respektlöst beteende. Om du inte anser att vår träff är viktig, oavsett om det handlar om möte, fika, middag, samtal, tandläkartid, klippning, hjälpa till med flytt, rasta hunden eller träna ihop… då anser jag att du borde säga det från början. Säg inte ja till saker som du ändå inte kommer att prioritera. Därför att du då låser upp någon annans tid. Någon annan, i det här fallet jag, står och väntar på dig. Jag har prioriterat den tiden för just dig, därför att vi har bestämt det. Detta av respekt för dig och vår överenskommelse.

Gör inte såhär

Svara inte i telefonen om du inte har tid eller möjlighet att prata med mig, skrik inte på dina barn samtidigt som du har mig i örat, sitt inte och svara på jobbmail när vi pratar… Du signalerar att du inte respekterar mig.

Hitta inte på dåliga ursäkter om att hunden åt upp din läxa, om du egentligen borde säga att du inte prioriterade det. Säg inte att du glömde bort det, säg att du helt enkelt sket i det. Att just vår träff inte kändes så viktig för dig. För enligt mig, är det precis det du signalerar med din handling och allt annat efter den händelsen kommer jag att tvivla på din ärlighet.

Att respektera någon

Det handlar om att hålla tider, lyssna på den andra, ta varandra på allvar. Göra den andra människans synlig. Ta ert ord och era löften på stort allvar. Hedra överenskommelser och inbokade händelser. Peta bort latmasken och ansträng dig till ditt yttersta. Respekt förtjänas och kan snabbt raseras. Respekt handlar om förtroende, hänsyn och medmänsklighet.

Så nästa gång du helt enkelt skiter i att komma i tid, för att det fanns något annat du prioriterade högre på din lista, fundera på om du överhuvudtaget var intresserad av att dyka upp. Om ditt svar är nej, var vänlig och tacka nej till aktiviteten från början, så slutar du upp och slösa på min tid och min energi. Är det något som förtjänar respekt, är det ärlighet och uppriktighet. Hellre ett nej från början alla dagar i veckan, än ett ja som ändå inte hedras.

/ Nina Smedberg

2017-05-30T13:05:39+00:00 mars 3rd, 2017|

Leave A Comment