Föräldrar som Superhjältar

Föräldrarstöd är någonting som tidigare gjordes tillsammans i hela byar. Barnen togs om hand av hela byn tillsammans och uppfostrans knep gick från generation till generation. När ett barn betedde sig illa var detta hela byns bekymmer. Det var ok att säga till någon annans barn när de misskötte sig och informationen om barnets beteende kom fram till föräldern på ett eller annat vis. Alla brydde sig tillsammans.superhjälte

Dagens föräldrar står relativt ensamma i sin föräldrarroll. Det blir mamman och pappan som lever i sin lilla bubbla. I en värld full av andra människors bubblor. Självfallet finns numera flera konstelationer av bubblor. Bubblan med den ensamstående mamman, bubblan med styvföräldrar, bonuspappa, två mammor, mamma mormor, vårdnadshavare, vuxna halvsyskon och alla andra möjliga variationer. Summan är att det är vårdnadshavare som ska uppfostra samtidigt som det existerar massor av “måsten” i samhället. Måsten att skaffa sig en karriär, träna inför beach 2015, personliga utvecklingskurser, surdegsbakning, halvmaraton och modebloggande småbarnsföräldrar uppkopplade till världens alla sociala media. Barnen har förskola/skola, fritidsaktiviteter, lekdejter i kombination med läxläsning, simskola, lära sig att åka kick-bike, mindcraft och parkour. Dagarna är minutiöst planerade för att alla aktiviteter ska lyckas klaffa. Köra, hämta, lämna, samåka, busstider och gärna äta ekologisk hemlagad mat på kvällskvisten.

Föräldrarna i den lilla bubblan förväntas vara superhjältar hela bunten. Utåt ser det bra ut. Den välmående medelklassen med perfekt klippta häckar och nymålad brevlåda i kurbits mår allt sämre. Vi pratar om stress, utmattningsyndrom och depressioner, tonåringar som mår allt sämre och föräldrar som känner att de inte mäktar med. Parrelationer som går i kras. Dejtingsidor som Victoramilan.se som dominerar kontaktsidorna och lever på att blåsa spänning in i tillvaron för desperata, utmattade och olyckiga förhållanden, där syftet är att vara otrogen mot sin partner eller att träffa någon vid sidan av.

Vi ser en ding-ding värld där föräldrar stressar runt och känner sig otillräckliga. Där barn och unga växer upp och är utbrända innan de når sin vuxna ålder och innan de ens kommer ut på arbetsmarknaden.

Var ligger våra prioriteringar? Vad håller på att gå galet? Vad är det som behöver ske?

Vi möter psykisk ohälsa, desperata och trötta föräldrar varje dag där de flesta kämpar så fruktansvärt hårt för att få livspusslet att gå ihop. Vi ser även att vi föräldrar behöver hjälpas åt. Vi ser och hör också många föräldrar med kunnande och klokskap som behöver göra just sina röster hörda.
Ta tillbaka vårt vuxenansvar och tillsammans bidra till att hela byns barn och föräldrar kämpar tillsammans. Enligt oss är första steget att börja tala om dessa frågor tillsammans. Det ska inte vara tabu att prata om uppfostran, inte ens om vi tycker väldigt olika. Självklart kommer olikheter ständigt att finnas i vår syn på barnuppfostran, det är en naturlig del eftersom alla barn och familjer är olika och har olika förutsättningar. Vi vill lyfta bort skammen i att fråga om hjälp. Vi vill öppna dialogen kring hur vi bemöter och behandlar våra barn och ungdomar.

Välkomna!

 

Ett mycket bra inlägg i debatten om barn/föräldrar och aktiviteter…
http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/morgon/article71993.ab

2017-05-30T13:05:42+00:00 juli 7th, 2015|

Leave A Comment