Kroppen behöver förändring för att göra förändring

Kroppen behöver förändring för att göra förändring”,

hörde jag dem säga på P4 Halland  en morgon när jag skulle åka till jobbet. Meningen fastnade i mina tankar och jag har funderat mycket kring det idag.

Jag tycker att det är ofta folk frågar om hur de ska ändra på något i sina liv. Antingen att det handlar om dem själva, börja träna, cykla till jobbet, äta mer hälsosamt. Eller att det handlar om andra i familjen; som att sluta bråka så mycket, hitta mer tid för varandra, vilja prata om viktiga saker som verkligen är meningsfulla med dem man bryr sig om.
Ja, det kan handla om nästan vad som helst. De frågar hur de ska göra för att ändra på sig eller om jag ska vara ärlig hur de ska ändra andra. Som om de helst av allt vill att jag ska ge dem ett mirakelpiller eller knäppa på en knapp så är förändringen här.

Hur kommer det sig att folk ofta letar efter den enklaste vägen? Förändring av vanor kommer sällan av sig själv eller utan ansträngning. Ändå säljer löpsedlar med “easy fixes” kring både kost, hälsa, vikt och träning mer än någonsin. Såhär tappar du 8 kg på 3 veckor, ja jag tror att ni fattar vad jag menar.

På jobbet pratar vi mycket om MI, som står för Motivational Interviewing eller Motiverande samtal som det handlar om på svenska. Om hur man kan hjälpa människor till förändring genom olika samtalstekniker kopplat till motivationsarbete. MI är vanligt inom allt socialt arbete, förändringsarbete och exempelvis kriminalvården, missbruksvård och “sluta-röka grupper”. En väldigt bra bok kring detta är Motiverande samtal av Miller och Rollnick.

Enligt MI-tänket krävs det mer än motivation för att klara av att genomföra en förändring. Motivation består av flera olika faktorer; Vilja, förmåga, anledning till förändringen, behovet av förändring, engagemang, handling och genomförandet av en stegvis förändring.

Med andra ord räcker det inte endast med att vilja förändra något för att göra en förändring. Det krävs både förmåga, tillräckligt starka skäl, förutsättningar och drivkrafter som är tillräckligt starka för just dig till att vilja förändra något i ditt liv. Det är därför det aldrig går att förändra en annan människa, oavsett hur hårt du som medmänniska kämpar. Det är alltid upp till varje person att ta sitt ansvar för sitt liv.

“Den märkvärdiga paradoxen är att när jag accepterar mig själv som jag är, då kan jag förändra mig.” Carl R Rogers  

Många av oss försöker att hitta syndabockar till våra problem som ligger utanför oss själva. Det är lättare att skylla alla svårigheter och problem på någon annan än att välja att ta ansvar för sitt eget handlande. Om jag får en fortkörningsbot är det enklare att skylla på att personen framför minsann körde lika fort, eller att polisens mätinstrument säkert har en felmarginal på minst 10 % och därmed borde jag inte räknas som en lagbrytande trafikant. Men om sanningen ska fram, så var jag lite väl tung på högerfoten och gasade för mycket. Det är enklare att skylla på någon annan än att se sitt egna misstag.

Om du verkligen vill få till en förändring, behöver du syna dig själv i första hand. Det är först när du ser dig för den du är som du kan förändra någonting hos dig själv. Genom att hitta yttre syndabockar finner du inga riktiga svar. Du kan aldrig förändra någon annan mer än dig själv. Det finns inga genvägar eller mirakelpiller. Vill du ha en förändring behöver du själv förändra någonting för att skapa förändringen.

Så på samma vis som kroppen behöver förändring för att få till en förändring, behövs självinsikt för att kunna utvecklas till en bättre människa.

Over and out

/ Nina

 

2017-11-10T15:12:37+00:00 november 10th, 2017|

Leave A Comment