Grunden i föräldraskapet

happy-1082921_1280

Såhär en sen kväll i mars, efter en dags VAB och fantastiskt umgänge med min son, sätter jag mig tillrätta framför datorn och låter tankarna flöda. Jag har ett nytt jobb som socialrådgivare för Halmstad kommun där jag främst arbetar med föräldraskapsstöd. Ju mer jag läser kring bemötande, uppfostransmetoder och relationer, desto mer känner jag mig lyckligt lottad över att vara mamma. Var dag på nya jobbet går åt att förkovra mig i nya metoder, begrepp, teorier och olika familjers bekymmer. Jag inser hur otroligt lyckligt lottad jag är över att få vara förälder, och dessutom förälder i ett samhälle där jag tillåts att vara förälder. Att vi i Sverige tillåts vara småbarnsföräldrar och lediga från arbetet, att vara föräldraledig och skapa goda relationsgrunder att bygga vårt föräldraskap kring. Att ha möjlighet att vara hemma med vård av barn när våra barn har maginfluensa, hosta eller feber. Att vi har väldens bästa utgångspunkt för att skapa goda relationer till våra barn.

Relationer som är grunden till allt förändringsarbete med människor. Mamma är alltid mamma, och pappa är alltid pappa. Men dem vi tenderar att lyssna bäst till när det väl kommer till krita är personer som vi har en god relation till. Dem vi litar på, som hjälper oss, får oss att må bra, skapar trygghet och får oss att utvecklas. Goda relationer skapar goda utgångspunkter för att kunna bli lyssnad till. Vilket vi föräldrar allt som oftast vill oavsett om det handlar om att äta upp maten, ta med sig soporna ut eller undvika att gå igenom den mörka parken på vägen hem från polarna.

Vad är då grunden till ett gott föräldraskap?

Det är lätt att komma med kloka påståenden när man har tid för reflektion, tid för att distansera sig en stund och se familjelivets konstellationer och relationer med lite perspektiv. Dock mycket svårare att leva upp till dem mellan hämtning på dagis och mellanbarnets fotbollsträning, samtidigt som man i tankarna planerar läxläsning och kvällens middag. Stress som nesslar sig in i vardagen fäller sin mörka skugga över förståndet och plötsligt är alla visa ord om att ta tillfället i akt att skapa goda relationer som bortblåst! Eller möjligtvis nedprioriterat till nr 30 på en lista av 100 viktiga saker att minnas just denna dag. Jag uppmanar er att tänka om, eller i alla fall prova att göra på ett annat vis ifall ni upptäcker att ert sätt att nedprioritera tid ihop med barnen inte fungerar.

Tid ihop är enda sättet att skapa goda relationer. Att umgås ihop och göra helt vardagliga saker skapar utrymme för spontana samtal, skratt, lek och mysiga stunder. Att på ett avslappnat sätt välja att umgås i varandras närhet på ett okomplicerat sätt, är grunden i våra mänskliga relationer. Ifall du inte har tid för 15 min ostörd tid ihop med ditt barn varje dag skulle jag vilja påstå att det kommer att bli jobbigt att ha en nära och god relation ihop. Självklart finns det alltid undantag och omständigheter där man lyckas få det till att fungera. Om det ändock inte fungerar och upplevs som problematiskt med bråk, tanda-gnissel och tårar mer än skratt, kanske det är dags att ta en tankeställare.

Det här fenomenet med fredagsmys har jag tänkt mycket kring. Hur det kommer sig att vi “nutida svenska tacosfredag familjer” har höjt fredagsmyset till skyarna. Att hela veckan liksom strävar efter fredagsmys, tv-soffa, plockmat och sällskapspel. Kan det kanske vara så att detta är ett av de få högtprioriterade tillfällen kvar på veckan då vi umgås ihop med familjen. Nästan som ett heligt tillfälle av poppcorn, smågodis, kram och kel i soffan ihop med barn och föräldrar. Det heliga fredagsmyset som kittar ihop familjerna? Om det nu är så att fredagsmyset förenar, då  är jag den första att hylla fredagsmysets viktighetsfaktor för relationsskapandet mellan förälder och barn.

Olika faser under barnet uppväxt kommer att kräva olika behov av föräldraskap. Finns tillgängligheten till tid ihop finns grunden för goda möjligheter till makalöst vackra relationer.

Hur ska man spendera tid ihop?

Många föräldar beskriver situationer där de äntligen tagit sig tid för att spendera helger, lov och ledigheter ihop och när detta inträffar, blir det världens kalabalik. Barn som är besvikna, föräldrar som känner sig otillräckliga och usla, förväntningar som går i kras och pengar som bränns på dyra utflykter och tillställningar som bränner hål på familjekassan.

Alla är ledsna och det har mestadels blivit bråk. Bråk mellan syskonen, bråk mellan föräldrarna och även konflikter mellan föräldrar och barn. Allt blir pannkaka. Hur ska man då göra?

1. Se varandra på riktigt

Untitled drawing

Bild lånad från Statens medieråds hemsida

Ofta när det är bekymmer i familjen och det handlar om relationen finns en känsla av besvikelse. Barn som upplever att föräldrar inte förstår och föräldrar som upplever att det gör allt och lite till men det räcker inte. Se över att umgänget ihop handlar om att se barnen på riktigt. Försök att ha ett barnperspektiv på det hela. Försök att tolka situationen som ett barn. Hur närvarande är man egentligen kring barnens lek och utforskande om ens blick ständigt sneglar ner på telefonen. Blir lilla Kalle nöjd med att mamma vinkar tillbaka mellan allt skvallrande men grannfrun, när han äntligen klarat av att bestiga klättertornet och stolt viftar och ropar “titta mamma”! Eller hade Kalle velat att mamma nån gång ibland klättrar med honom?

Att verkligen se sitt barn, att till 100 % lyssna, beskåda, leka med och umgås ihop utan distraktioner skapar en äkta bekräftelse. En känsla av trygghet och kärlek. Givetvis behövs en balans av att umgås 100 % närvarande och att barn får utrymme att utforska på egen hand. Hitta en balans som fungerar i er relation.

2. Beröm och bekräftelse

Bekräfta inre egenskaper snarare än prestationer. Att bekräfta att du ser och hör, känner och tycker ihop med personliga reflektioner är en djupare form av bekräftelse, bättre än all prestationsberöm i världen för ditt barn.

Forskning kring barn och ungdomars självförtroende och självkänsla visar att majoriteten av barnen i Sverige i dag bekräftas genom att få höra “duktig”, “bra” och att detta skapar stress och ångest hos barn då barn till slut upplever att om jag inte var “duktig” på provet måste jag varit “dålig”. Detta om beröm handlar om prestationer och om att vara så bra som möjligt på saker som ska göras. Och är man inte det, vad är man då?

Genom att istället berömma egenskaper och bekräfta det som ni ser och hör, ökar självkänslan hos barn/ungdomar. Det underlättar dessutom ifall du är ärlig och personlig i ditt beröm.

Ex.
“Vad glad jag är att få dig som sällskap i bilen idag, jag uppskattar att höra om hur din dag varit och höra dig berätta” – istället för “toppen att du åker med mig hem”

“Det är så spännande att se dig klättra, jag ser att du fick vara envis och kämpade dig upp hela vägen till toppen av klätterställningen, det måste ha varit en bra utsikt”- istället för “ Vad duktig du är som klättrade sådär högt”

“Jag förstår att du är är ledsen över din matchförlust. Det är tungt med förluster. Jag är ändå stolt över hur du och dina kompisar aldig gav upp och hur kul ni verkade ha när ni spelade tillsammans.”  – Istället för “Synd att ni förlorade. Ni va ju faktiskt bättre tycker jag, nästa gång vinner ni”

“ Tack för att du klädde på dig själv innan frukosten. Det betyder så mycket för mig att du klarar av det då jag känner att vi får mer tid att äta frukost och ha mysigt ihop” – Istället för “ Vad duktig du va som klädde på dig själv”

3. Byt miljö… ibland

Det behövs inga långa semesterresor till fjällen eller utomlands. Att hitta miljöomväxling i sin närmiljö kostar inte många kronor. Besök ett nytt bibliotek, inte det ni brukar. Ta “fel busslinje” och se vilken glasskiosk ni kan hitta. Byt lägenhet/hus med ett par vänner för en helg. Leta reda på nya lekplatser i områden ni sällan besöker. Besök en skog/strand och se vad ni kan hitta för äventyr där. Tälta inomhus. Bo på vandrarhem i grannstaden.

Efter ett par dagars vab kan det enkelt kännas som om väggarna kryper närmare. Att få lappsjuka i sitt eget hem. Långa sommarlov eller trista helger kan göra detsamma för barnen. Lite variation förgyller och är bra träning för framtiden. Olika åldrar kräver olika äventyr. Att variera miljön tillsammans kan vara nog för att undvika bråk och tristess ihop.

4. Var barnslig och lek tillsammans.

Kliv in i Peter Pans land och var den där vuxna som inte vill växa upp. I fantasin värld är allt möjligt. Ibland är det befriande att så släppa allt det där seriösa och “vuxliga” (som min son brukar säga) för att busa, skratta och leka tillsammans. Bygg lego, jaga spöken, speja efter troll i skogen, bygg kojor och varför inte äta picknick under köksbordet som omväxling. Fuldansa till youtube klipp och kikna av skratt till roliga historier om pruttar och bajskorvar. Bjud in till lek och kliv in i ditt barns värld på dess nivå.

5. Gör saker tillsammans

Visst blir det stökigare i köket när barnen är med och lagar mat. Jag älskar Ikea reklamen som beskriver det hela så bra. Visst är det bekvämare och lugnare och väldigt mycket mer rofyllt att laga mat själv i köket. Men tiden man har tillsammans i köket kan även vara lärorik, underhållande, rolig och sammansvetsande om man tillåter det att vara det.

 

Det flesta saker går att anpassa till att göra ihop med barnen.

  • Para ihop strumpor- leka memory och ha tävling. Flest par vinner.

  • Vattenkrig i trädgården när man ska vattna blommor

  • Måla om i hallen, låta alla barnen vara med i oömma kläder och penser. (maskeringstejpa noga i förhand och ha med skyddsplast på allt annat i rummet)

  • Byt däck på bilen, eller varför inte tvätta bilen ihop.

Släpp alla krav på att det ska göras bra, perfekt och snabbt. Detta är något som ni gör tillsammans, och förmodligen får du göra om det när barnen sover. Barnen har dock lärt sig något och dessutom varit viktiga.

Sammanfattningsvis

Vi har världens bästa möjligheter i vårt avlånga land att ta tillvara på stunder som ges ihop med våra barn. Att uppfostra och leva våra liv ihop med våra barn. Vi har föräldraledighet, vård av barn (VAB), semesterveckor och helger. Ändå lyckas vi fylla vår vardag med stress och en massa onödiga måsten som snarare sliter ut oss som människro än får oss att blomstra. Av alla råd och tips jag sprider här på bloggen, önskar jag främst att förtydliga vikten av tiden ihop. Grunden i alla goda relationer handlar om vad man gör med tiden man har tillsammans. Upp till bevis kära föräldrar…. Make your time count!

2017-05-30T13:05:40+00:00 mars 10th, 2016|

Leave A Comment