Egon och vattenbrist

I takt med att det dyker upp kollektiva utmaningar. Alltså sådant som händer i samhället där vi måste ena oss som grupp för att klara av att hitta en hållbar lösning, funderar jag mycket kring hur vi ska klara av det eftersom vi är det mest individualiserade samhället i världen.

Under våren har Laholmsbuktens VA under ett flertal tillfällen gått ut med uppmaningar och varningar om att grundvattennivåerna nått rekordlåga nivåer. Så pass låga att vi riskerar att bli utan dricksvatten ifall ingen förändring sker. Dels beror det på att det regnat för lite under långa perioder, men dels så förbrukar vi för mycket av vattenreservoarerna vilket gör att de helt enkelt börjar att ta slut.

Sverige är det mest extrema landet när det gäller individualisering i hela världen. Kanske känner ni igen bilden nedan. Den kommer från World Valeues Survey som sammanställer information kring exempelvis kulturella skillnader i välden.

culture-map_wvs6_491

Sverige sticker ut som folkgrupp på att vara den mest sekulariserade och individualistiska folkslaget i världen. Det vill säga att vi utgår från en neutral och ofta liberal ståndpunkt gällande religion, och värnar om varje individs rättigheter och möjligheter. Visst glömmer vi bort att vi inte alls är lagom som land, utan lika extremt som exempelvis djupt konservativa och kollektiva samhällen exempelvis som Jordanien och Marocko. Vi blir varandras motpoler i just denna frågan. Det är inte en åsikt, det är fakta.

Vad som gör det hela intressant är att det börjar dyka upp frågor i samhället där vi faktiskt behöver ena våra krafter för att lyckas åstadkomma någon förändring. Det här med vattnet är en tydlig punkt som enar oss. Vi behöver alla dricksvatten.

När jag diskuterat frågan med bekanta är det inte helt ovanligt att få höra att de själva inte gjort några förändringar i sin vattenkonsumtion. Däremot pekar de åt någon annan och säger, “ja fast dom där då? De använder ju mycket mer vatten än jag “. Börjar man skrapa lite på ytan, visar det sig att de faktiskt både vattnat med vattenslang, fortsatt att fylla badkaret för njutningsfulla och avslappnande spa-bad och vari ute med högtryckstvätten och sprutat av hus fasaden. Fast inte när någon såg… Så fort någon gick förbi, stängde de ju givetvis av! För de vet ju om att det är sådant som man inte ska göra just nu, eftersom det råder bevattningsförbud.

Jaha, så vi följer reglerna endast så länge någon kan se oss? Vi följer hastighetsbegränsningarna så länge det finns vägkameror och eventuella poliskontroller, men inte annars?

Vad som förbryllar mig är alla dessa egon. Ja, vi är ju alla en del av den svenska mentaliteten och tillhör alla denna extrema folkgrupp som värnar om sig själv och sin individuella frihet. Det gör mig helt mållös och mörkrädd inför framtiden. Bevattningsförbudet infördes den 11 april och det har knappt skett någon förändring i Halmstadbornas vattenförbrukning. Jag antar att detta innebär att majoriteten av Halmstadborna helt enkelt skiter i att förändra sina vanor kring vatten.

Om vi istället hade tänkt lite mer på oss som ett kollektiv. Att vi behöver hjälpas åt för att klara av att hushålla med det vatten som vi har, då är jag övertygad om att vi hade lyckats bättre. Ordspråket “många bäckar små, blir en stor å” känns väldigt rätt i detta sammanhanget.

Att ändra en vana är bland det svåraste för oss människor. Men när det handlar om överlevnad och någonting så viktigt som vårt dricksvatten, då borde vi nog anstränga oss lite mer, tycker jag.

Här kommer en lista med små förändringar som man med enkelhet skulle kunna göra:

  • Stänga av kranen under tiden du borstar dina tänder. Varje minut rinner det ut 6 liter vatten.  

  • Vill du ha kallt vatten, ställ in en bringare i kylen, så slipper du spola vatten länge.

  • Undvik att spola efter att du endast kissat på toaletten. En spoling av toalett drar mellan 2-4 liter per gång. Har du en toalett som smårinner drar den1000 liter per dygn vilket blir 400 000 liter vatten om året, det är 2700 fyllda badkar.

  • Korta ner tiden i duschen. Stäng av under tiden du tvålar in dig. En dusch på 3 minuter motsvarar ca 36 liter vatten, 10 min förbrukas ca 120 liter vatten.  

  • Vattna i trädgården med diskvattnet.

  • Diska inte under rinnande vatten. Om du har diskmaskin vänta tills maskinen är fylld innan du sätter igång den. En diskmaskin drar 15 liter vatten i snitt.

  • Installera en regntunna och samla in regnvatten till bevattning av trädgård och blommor.

  • Tvätta bara när du har full maskin för smutstvätt.

  • Vattna blommorna på kvällen, så absorberas inte vattnet av solljuset och värmen utan går till plantan.

  • Behöver du tvätta bilen, använd de biltvättar som återbrukar vattnet.

Läs mer om bevattningsförbudet på:

https://www.halmstad.se/byggabomiljo/bevattningsforbud.16929.html

Tips om vattenbesparing:

https://miva.se/vattenochavlopp/dricksvatten/vattenmataren/tipsomdinvattenforbrukning.4.1fc3f8f913afc0821ee596.html

Mer om WVS 1981-2015:

2017-05-30T13:05:38+00:00 april 24th, 2017|

Leave A Comment